29 de setembre de 2007

L'Estatut i el Tribunal

Llegeixo en un diari digital: “El ple que ha de votar el recurs del PP contra l’Estatut podria tenir finalment una majoria conservadora”. O sigui que l’Estatut català vigent pot patir una nova retallada i quedar en un simple vademècum per a la gestió de Catalunya. No m’ha acabat d’agradar mai això d’haver d’assolir l’equilibri de forces dins el TC perquè la qüestió no hauria de ser quin sector hi té més pes sinó que dirimeixin justament allò que els arriba.
Tampoc no m’agrada que triguin tant a pronunciar-se. Si és constitucional, que ho diguin i a passar full d’aquest episodi; en canvi, si no ho és... doncs no podrem passar full i tindrem batussa sociopolítica per dies. Però que ens ho diguin també. I no per una qüestió de filies i de fòbies de les essències constitucionals sinó perquè s’ajusti o no a l’ordenament jurídic vigent. Cosa, d’altra banda, que se suposa que ja es va fer abans d’elevar el text al Parlament i al Congrés dels Diputats.

Potser té raó Maragall que ens hem posat en un embolic. Llàstima. Ara ja és massa tard. I la simbiosi Catalunya – Espanya no deixa de grinyolar perquè el PP i el PSOE juguen a l’estira i arronsa. I la política catalana bull per tots els costats, encara que no ho sembli.

1 comentari:

Xavier Roca i Lacasa ha dit...

Per començar en el TC no hauria d'haver aquesta "guerra" de colocació de jutges polititzats. La separació de poders és clara, el poder judicial ha de ser independent. Però ja es sap que en aquest Estat les coses no van com haurien d'anar.

En la meva opinió gran part de la culpa la tenen els polítics, Espanya esta sofrint cada dia més una degradació qualitativa d'aquests. Ara és més important la fidelitat al partit que la qualitat dels polítics, vegis si no Josep Piqué.

Qui ens han de liderar i governar cada dia són pitjors, això provoca que la tècnica que utilitzin sigui el desprestigi, (en aquest cas cap al estatut), i no el raonament.

Sobre la constitucionalitat del text català, per mi és més que provada, com vosté bé diu ja ha passat pel parlament, el Congrés i pel que és més important en la democràcia, pel poble.
El que no pot ser és que tan sols perquè estigui escrit en aquest país (Catalunya) hagi de passar el que està passant per que si estigués escrit en un altre lloc les trabes desapareixerien, com és el cas dels estatuts de Valencia i Andalusia.

Parem un moment a pensar, i mirem al voltant, mirem per exemple el Regne Unit, els escocesos han propossat un referèndum per a la independencia (mantenint el mateix cap d'estat) i cap partit ni el conservador s'hi oposa.
Espanya pot anar bé però falta molt encara per madurar.