21 d’octubre de 2007

Terraferma ha fet 40 anys

L’any 1984 vaig començar a treballar en l’escola Terraferma que es troba a 7 km de Lleida, en el municipi d’Alpicat. Era i és una escola que gaudeix d’unes instal·lacions àmplies i d’unes zones d’esbarjo generoses, massa i tot. Les zones enjardinades, més que un luxe, són un pulmó per a la salut i per a l’ànim: estudiar i treballar en un entorn agradable, lluny de sorolls i de trànsit és una gran sort.
La singularitat d’aquest centre educatiu rau en el fet que el 1967 un grup de pares va tenir la iniciativa i el coratge d’impulsar un model educatiu d’acord amb les seves conviccions. Havia nascut quelcom més que un projecte. Terraferma és 40 anys després d’aquella efemèride un col·legi concertat de Lleida on es pot cursar des de primer de primària fins a les portes de la Universitat i és un dels onze col·legis que Institució Familiar d'Educació té a Catalunya.

Hi ha un altre aspecte que el fa singular: el seu caràcter propi concreta que la seva opció organitzativa és el model d’educació diferenciada. A Lleida ofereixen aquest model d’atenció a la diversitat dues escoles: Arabell i Terraferma.

El nostre sistema pedagògic es basa en un estil propi d’educació personalitzada i humanista, oberta a les realitats transcendents. Mirem d’educar en el respecte i la tolerància, d’acord amb la doctrina catòlica i respectant plenament la llibertat de cada consciència. Malgrat no ser un centre de l’església catòlica, l’atenció espiritual està encomanada des dels inicis a sacerdots de l’Opus Dei.

A mi, de les moltes experiències viscudes en aquests anys, el que més em captiva, pel repte que suposa, és la recerca del perfeccionament personal a través del treball ben fet i de les virtuts de la convivència i la cooperació, que són els trets fonamentals del projecte educatiu i del caràcter propi de les nostres escoles.

Moltes felicitats a tots.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Esteu d'enhorabona! Moltes felicitats! La festa dels 40 va anar molt bé. Us felicito per l'organització. L'ambient que hi va haver, extraordinari. Fins aviat!

Anònim ha dit...

M'agrada molt aquest estil modern i fresc d'educar en valors donat que avui dia esta tan fora de context que es modernissim tenir tutor personal al que poder anar quan un adolescent te problemes i que t'escoltin i t'ajudin i t'orientin... i si fa 40 anys que ho feu enhorabona nois i endevant 40 anys més. Exit!

Anònim ha dit...

L’equilibri entre la disciplina i la individualitat és un repte. Per vosaltres, una realitat. És bo que la mainada creixi amb la tranquil·litat de saber que allà on passa moltes hores del dia se’l coneix, se’l tracta i s’espera d’ell que sigui, precisament així: ELL amb nom i cognoms.

Ja hi ha temps per sentir-se “un nombre més” dins d’una col·lectivitat genèrica. Qui no hagi aprés de nen/jove a defensar la seva autenticitat, no trobarà la manera de fer-se un lloc genuí i propi sense caure en estereotips insulsos.

Felicitats perquè sé que vosaltres treballeu per a això. Soc exalumna del vostre homòleg femení. És important la felicitat en anys de formació.