14 de juny del 2013

Parlament acte acadèmic alumnes promoció Canadà del Mestral

Benvolgudes mares, pares i familiars dels alumnes d’aquesta promoció poc nombrosa en quantitat, però que sabrà treure bon partit de les seves qualitats. Membres del consell de direcció, de l’equip educador de batxillerat i professors [i personal de serveis] del claustre de Mestral. Apreciat padrí de la promoció Canadà. Alumnes que avui protagonitzeu aquest acte acadèmic de graduació. Amics.

Permeteu-me que comenci el meu parlament, com a director, amb un agraïment sincer. Agrair-vos als pares el fet que hàgiu optat per un projecte educatiu com el d’aquesta escola. No cal que us recordi que sou els principals responsables de l’educació dels vostres fills, però havíeu de fer-ho d’acord amb algun model i n’heu triat un de singular com el que oferim a Mestral. Agraïment també al professorat, per la seva tasca no sempre prou reconeguda però coherent amb el que els pares heu volgut a través del projecte educatiu d’aquest col·legi. Gràcies al Santi Broch pel seu discurs i per haver acceptat apadrinar-vos, amb tot el que suposa en la nostra tradició catalana aquest honor. I a vosaltres, alumnes que acabeu aquesta etapa educativa, gràcies per ser el subjecte que fa realitat el que gairebé esdevé un somni per a tots plegats: em refereixo al pas que fareu d’aquí poques setmanes, que us desitjo ple d’encerts. Sou ja pràcticament membres de l’associació d’alumni d’aquesta escola. Qui ho havia de dir? Si només fa quatre dies que vàreu començar la secundària! M’agrada repetir de tant en tant que celebro no solament que vosaltres hàgiu passat pel Mestral sinó que confio que el Mestral hagi passat per vosaltres i hi hagi deixat la seva empremta.

La nostra societat viu moments intensos de crisis diverses que a vosaltres, com a persones íntegres també us tocarà resoldre. No us faci por canviar el món. Tothom creu que l’èxit el dóna un títol, i unes titulacions més que unes altres. Però no és ben bé així. El camí cap a l’èxit és personal perquè personals són les decisions que prenem de forma ordinària un dia rere un altre. I estem convençuts que el bagatge que heu adquirit durant la vostra etapa escolar és suficient perquè de manera responsablement lliure feu el que hàgiu de fer en cada moment de la vostra vida.

Parlo d’oportunitats perquè, de fet, hi són. I si no, les podeu crear amb la vostra iniciativa, els vostres talents, el vostre esforç. Ara està de moda parlar d’emprenedoria i darrerament és un dels mots que més heu sentit en aquesta casa. La crisi que patim no és solament econòmica o de valors; ho és de compromís, de fe, de capacitat de creure en vosaltres mateixos com a persones solidàries, amatents a les necessitats dels vostres conciutadans, del nostre país. No us estic parlant d’un optimisme ideològic basat en l’èxit sinó de ser testimonis –també quan hem de fer front a les dificultats que acompanyen la nostra vida- de l’alegria que neix de la fe i que posa Déu com a fonament de la nostra vida. Fins i tot Russell Crowe ens interpel·la a Gladiator: “El que fem a la vida té el seu ressò a l’eternitat”. No ho desaprofiteu: fa un moment deia que al món hi ha molta feina per fer i vosaltres teniu la joventut, l’energia i gairebé l’obligació de fer-la.

Per acabar, us desitjo que sapigueu fer una correcta administració de les vostres prioritats i que assumiu les vostres decisions.

Felicitats a tots. Molta sort!


I moltes gràcies.