26 de juny del 2024

Juan Fernández desxifra els secrets de l'aprenentatge a 'En blanco'

Un manual pràctic i científic per superar el bloqueig mental i optimitzar les habilitats d'estudi i aprenentatge

per Jordi Viladrosa i Clua

Juan Fernández és professor de ciències i doctorand en Psicologia Educativa. Va iniciar la seva trajectòria professional treballant com a investigador i divulgador. Des de fa més de deu anys és professor de Secundària i Batxillerat a Madrid. Va decidir començar a resumir i traduir continguts educatius al seu bloc, Investigación docente. És autor d'”Educar en la complejidad” (Plataforma, 2022) i coautor de “La evaluación formativa” (SM, 2022).

El professor Fernández, reconegut per la seva tasca en la divulgació científica aplicada a l'educació, ens presenta a «En blanco» una obra que no solament es converteix en un manual pràctic per a estudiants de totes les edats, sinó també en una eina valuosa per a educadors i qualsevol persona interessada a millorar les seves habilitats d'aprenentatge. El llibre parteix d'una premissa universal i que gairebé tots hem patit en algun moment de la nostra vida: el bloqueig mental, aquell moment en què ens quedem "en blanc". Fernández, amb la seva experiència tant a l'ensenyament com a la recerca, aborda aquest fenomen amb una mirada comprensiva i científica. A través d'una narrativa accessible i amena, aconsegueix connectar amb lectors de diversos àmbits: estudiants, professors i experts en educació o interessats en les ciències de l’aprenentatge.

Una de les grans virtuts d'aquesta obra és la capacitat per equilibrar l'erudició amb la senzillesa. Fernández no solament cita treballs científics amb bona reputació, sinó que també recorre a anècdotes personals i a un llenguatge col·loquial que humanitza el discurs i t’hi involucra com si estiguessis tenint una conversa amb ell. Aquest enfocament híbrid facilita la comprensió de conceptes complexos i els trasllada a consells pràctics que els lectors poden dur a la pràctica immediatament.

El paper bàsic de l’atenció

El contingut del llibre està organitzat de manera lògica i atractiva. Centra el seu treball en set capítols que tracten aspectes essencials com l'atenció, la memòria, la motivació, les emocions i les creences. En el capítol dedicat a l'atenció, per exemple, Fernández subratlla la importància de l'atenció "top-down", el control focalitzat de la nostra atenció, i la necessitat d'establir rutines constants per crear hàbits. També qüestiona l'eficàcia de la multitasca, quan argumenta que dividir la nostra atenció entre múltiples tasques impedeix fer-ne cap de manera eficient, utilitzant el símil d'una gerra d'aigua per il·lustrar com la nostra atenció es dispersa i resulta insuficient per completar qualsevol tasca.

El factor memòria

Pel que fa a la memòria, Fernández destaca l'estratègia del "chunking", que consisteix a dividir les unitats d'aprenentatge en parts més petites per reduir la càrrega cognitiva i organitzar la informació de manera més significativa. A més, ressalta la importància de la pràctica deliberada, que requereix objectius definits, feedback, la creació de dificultats desitjables i el desenvolupament d'un model mental del que suposa fer bé el que cal fer. Una de les estratègies clau que proposa és l'evocació, que ajuda a consolidar el coneixement de manera més efectiva que la mera relectura d'apunts.

La importància de la motivació

En l'àmbit de la motivació, l'autor argumenta que l'assoliment precedeix la motivació, i no a l'inrevés. Subratlla la importància de plantejar-se objectius petits i assequibles per augmentar la sensació d'assoliment. Això, al seu torn, fomenta la motivació intrínseca. Pel que fa a les emocions, Fernández posa èmfasi en l'autoregulació i distingeix entre emocions d'assoliment, epistèmiques i socials, totes elles fonamentals en el procés d'aprenentatge.

Més enllà del món de l’educació

El llibre no es queda només en l'àmbit acadèmic. Les seves recomanacions són aplicables a diverses facetes de la vida diària. Destaca, per exemple, la importància de crear hàbits i rutines per assolir qualsevol objectiu. La defensa d'aquestes pràctiques està sustentada en la idea que establir un temps fix per a les nostres tasques diàries pot transformar la manera com el cervell maneja l'aprenentatge i el treball, tot reduint la dependència de la força de voluntat i millorant l'eficàcia general.

 

«En blanco», en definitiva, esdevé una guia imprescindible per als que busquen optimitzar els processos d'aprenentatge. Fernández ofereix una obra que no només ajuda a superar el bloqueig mental temut, sinó que també proporciona eines pràctiques i basades en evidència científica per millorar l'atenció, la memòria i la motivació. En recomano la lectura i discussió posteriors en algunes sessions de treball d’una comunitat professional d’aprenentatge, que és el que haurien de ser els equips educadors dels centres educatius.

Publicat inicialment a: https://impulseducacio.org/juan-fernandez-desxifra-els-secrets-de-laprenentatge-a-en-blanco/